Saturday 26 March 2016

kuih lapis

Yeyye...Yeyye...Yeyye...huhuhu

Berjaya aku buat kuih lapis..x sangka..bukan susah pun nak buatnya..
dah lama riki resepi... ptg td pas bg muaz mkn trus sukat bahan..

Memula tu panaskan air utk periuk kukus tu..

Santan.....
pahtu panaskan plak santan kotak dlm periuk lain...
sukatan santan tu aku guna santan kotak yg 200 ml...campur air utk jadikan 2 cwn santan...
masak atas api smpi suam2 kuku jek...pahtu ttp api...

Tepung..
sukat dan ayak..
1 cwn tpg beras
2 sudu beso ( penuh) tpg gandum
2 sudu beso ( penuh) tpg jagung..

Gula...
Setengah cwn gula pasir
garam..
secubit jek
pewarna merah / ijau...ikut suka lah..


Masukan smua tpg..gula..garam ngab santan
Dlm satu Bekas...gaul2 pakai wiski..smpi dia x beketul2...adunan cair2 gitu...

Pahtu asingkan...adunan dpt dlm 500 ml...so bhgi 3..
200 ml letak sirap ros...lg 200 ml warna putih
lg 100ml aku ltk kaler ijau...ijau kan menawan...

Kat umah x de Loyang 7".. Aku guna tapawere putih tu..kejadiannya  tebal2 skit
tp rasa nya meletoppp...sedap hokeh..

Cantik jek warna ijau tu...

Ok cara nak kukus nya senang jek..
Memula amik 100ml adunan kaler putih...masukan dlm Loyang/bekas..masak guna api beso...tggu dlm 5-7 mnt...dh keras baru masukkan yg kaler merah plak...gitu lah smpi abis...last skali warna ijau...siappp

Ok..ni tips...
1) gaul bahan smpi x beketul
2) guna api beso
3) sarung penutup kukus tu dgn tuala...
    takut nnti air haba tu menitik
4) buang buih2 ( klu ada) kat adunan tu...klu x buang nnti kuih x cantik..
5) tggu betul2 lapisan kuih tu keras baru letak lapisan yg lain
6) kalau nak permukaan nya cantik guna sudu masa nak tuang kedalam bekas...jgn tuang direct...
7) dh sejuk...lbh kurang sejam lebih baru potong yek...



No comments:

Post a Comment