Wednesday 22 November 2017

puding kastard koktel utk suami tercayang

Haritu kan aku ada buat agar2 peach...daus yg request sbb dia yg beli peach dlm tin tu..aku salah faham rupanya...daus teringin nak makan puding kuah ni rupanya.. Bukan agar2... Kehkehkeh..

Dah dia pun ckp x terang...tp dia abiskan jg agar2 tu...jadi,aku dh janji ngan dia...lepas abis jek agar2 peach tu aku akan buatkan "kuih sejuk" a.k.a puding kastard berkuah..

Susu cair ade lg setin belum bukak..cuma tpg kastard ngan koktel jek xde dlm stok...suh daus gi beli pas balik kije..

Cukup smua bahan so...jommmm..kita main masak2.... hoooreyyy...

Bahan kastard:

1 cwn tpg kastard + secubit garam
( gaulkan)

3 sudu besar gula + 3 sudu besar susu pekat +
5 cwn air( larutkan @ kacau dlm periuk)

Caranya satukan bahan cecair ke dlm tepung td dan tenggekan atas api..api sederhana besar...kacau jek guna senduk kayu tau...
kacau2 smpi dia likat...bila dia menggelegak sikit..blub..blub...gitu...ok..ttp api...

Pahtu masukan lah dlm acuan ke Loyang ke...sukati lah..tggu sejuj sikit pahtu boleh masukan dlm esbok..

Tips:
kacau adunan guna senduk kayu
sblm masukan adunan yg dh siap dlm bekas tu..renjiskan/lalukan bekas dgn air..spya x melekat...acuan jgn kering..senang Nak kluarkan kastard dr bekasnya nnti...

Okeh...

Bahan utk kuahnya pule:

1 tin susu cair
air 1 tin ( guna tin susu tu)
7 sb gula
4 sb susu pekat
1 sk asen vanila
2 sb tpg kastard

Masukan smua dlm periuk dan jerang...sampai dia agak likat...
sejukan..

cara nak hidangkan..

Aku letak kastard td...ceduk buah koktel/ laici..pahtu letak air @ jus buah dlm tin tu sikit...akhir skali letak kuah

**gambo dh simpan dlm leptop....malas nak korek...





No comments:

Post a Comment